perjantai 25. tammikuuta 2013

Hobitti elokuvana

Edellisenä viikonloppuna tulikin sitten käytyä ihan urakalla leffassa, kun kävin Anna Kareninan jälkeen katsomassa myös Hobitti-elokuvan. Se oli hieman extempore-reissu, mutta nehän ovat aina parhaimpia! Harvemmin tulee kuitenkaan mentyä leffaan yhdentoista aikaan illalla. Siinä oli kuitenkin omanlaisensa tunnelma, joten uskon ettei jää varmaan viimeiseksi yöleffaksi.



Tarina on varmaan aika tuttu kaikille Tolkienin kirjoja lukeneille, enkä sitä nyt siis ala sen enempää kertoa. Lyhykäisyydessään näin; pieni Hobitti lähtee ovelan velhon ja suuren kääpiöjoukon kanssa pitkälle matkalle ottamaan takaisin sen, mikä kuuluu kääpiöille. Samalla matkalla Bilbo-hobitti tapaa Klonkun ja löytää Sormusten Sormuksen. Hobitti onkin vähän kuin "alkunäytös" Taru Sormusten Herrasta -trilogialle.


Bilboa näytellyt Martin Freeman oli ihan loistava! Juuri sellainen viekas, hauska ja hassu, ruokaa rakastava hobitti kuin olin kuvitellutkin. Siinä missä Frodo on Taru Sormusten Herrasta -kirjoissa vakava, surumielinen ja aika kaukainen hahmo, Bilbo taas on sanavalmis, reipas ja vekkuli. Olinkin kaivannut jo niitä Bilbo vs. Gandalf -sanailuja, joita tässä nähtiin useaankin otteeseen. Minua kuitenkin häritsi jostain syystä se, että Sormusten ritareissa Ian Holm esitti itse nuorempaa Bilboa, ja sormus löytyi siinä ihan eri tavalla kuin tässä Hobitissa. Tietenkään tekijät eivät silloin tienneet kuka esittäisi Bilboa Hobitissa (jos sellainen edes päätettäisiin filmata) mutta tämä ristiriita häiritsee minua silti. Toinen "epäkohta" Hobitissa oli se, kun elokuvan alussa vietetään Bilbon syntymäpäiviä, ja Bilbo alkaa kirjoittaa Hobittia. Samassa kohtauksessa Frodo lähtee Gandaldfia vastaan. Tällä annetaan viittausta siitä, että kyseessä on Sormusten Ritarien alkukohtaus. Pidin siitä, että Hobitti näin linkitetään Taru Sormusten Herrasta -elokuviin, mutta miten ihmeessä Bilbo olisi ehtinyt saman päivän aikana kirjoittaa  Hobitin viettää syntymäpäiviään ja lähteä myöhään illalla Elrondin luokse Rivendelliin. Kertokaa minulle se.



Pidin paljon myös Gandalfista ja kääpiöistä, vaikkakin Gandalfin katoamis-palaamis-kohtaukset olivat hieman outoja. (En muista miten se meni kirjassa, joten vähän vaikea sanoa muuta.) Elrond ei mielestäni ollut yhtä ylhäinen kuin toivoin, mutta ainakin sympaattinen ja iloinen. Galadriel oli yhtä upea kuin aina, haltijoiden suurena ihailijana yllätyin positiivisesti, ja tässä pääsi paremmin sisälle haltijoiden maailmaan, toisin kuin Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa, joissa nähtiin heistä vain pintaraapaisu. Sarumanista en osaa oikeastaan sanoa yhtään mitään, sillä pidän häntä edelleen petturina. Yllätyin myös siitä, miten paljon Jackson oli päättänyt ottaa Radagastia esiin.



Maisemat ja musiikki olivat kyllä taas todella upeat, kamalasti tekisi mieli joskus käydä Uudessa-Seelannissa. (Lentomatka sinne on kuitenkin aika hirveä.) Hobitti-elokuvan saattueen musiikissa oli käytetty mukavasti Konnun, Sormuksen saattueen, ja sormuksen/Mordorin teemoja. Kuulostaa todella hyvältä! Musiikki meni heti omalle soittolistalle. Ihmettelin kuitenkin eräässä kohtauksessa, että kun Azog oli piirittänyt Bilbon, kääpiöt ja Gandalfin puihin, alkoi soida Angmarin Noitakuninkaan teema. Miten ihmeessä Azog ja Noitakuningas liittyvät toisiinsa? Siinä kohtauksessa, jossa  Radagast käy Dol Guldurissa ja saa vastaansa "Angmarin Noitakuninkaan" (tässäkään ei käynyt ihan selväksi oliko se olevinaan hän?) tämä teema olisi ehkä mennyt. Huvittavinta oli, että siskoni huomasi saman, ja vaikken sitä kyseisessä kohtauksessa hänelle sanonut, molempia mietitytti leffan jälkeen ihan sama asia.

kuvat weheartit

Elokuvasta jäi yllättävän hyvät fiilikset, ja aloin jopa odottaa ensi jouluna ilmestyvää seuraavaa osaa. Mietityttää kuitenkin Orlando Bloomin rooli, jonka Jackson on päättänyt lisätä. Lisäksi elokuva pursuaa muitakin suuria nimiä, kuten Stephen Fry ja Evangeline Lily. Saa nähdä miten he selviytyvät. Ihmettelen vain, miksi Taru Sormusten Herrasta -kirjan liitteistä kaikki muu mahdollinen on lisätty elokuvaan, paitsi Arwenin ja Aragornin taru. Jo pienestä pitäen Arwen on ollut ehdoton lempparini, ja ainakin Sormusten Ritareissa Jackson on saanut ihanan Liv Tylerin hyvin sisällytettyä elokuvaan. (Kakkosessa ja kolmosessa sitten vähemmän hyvin.) Aragornia ei ilmeisesti saisi millään ilveellä lisättyä Hobittiin (hän on kymmenvuotias sen tapahtuma-aikaan) mutta kun Jackson kerran lisää niitä naisia sinne tänne (Hobitissa ainakin Evangeline Lily) niin eikö Arwenkin mahtuisi joukkoon?


Hobitti/Elokuvateattereissa kautta maan
12.12.2012-

2 kommenttia:

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)